Ασθένειες που σχετίζονται με τα περιστέρια

Σαλμονέλλωση πτηνών συντροφιάς
(αποσπάσματα της μελέτης του Ζωοτεχνολόγου Β. Σελέκου )

Enoxlisi-kid1Η Σαλμονέλλα ανήκει σε μια ομάδα βακτηρίων, τα εντεροβακτηριοειδή, η οποία περιλαμβάνει τα πλέον παθογόνα gram αρνητικά βακτήρια, όπως η E. Coli, η Klebsiella, o Proteus και η Yersinia (που προκαλεί την πανούκλα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την μόλυνση είναι η παραγωγή ενδοτοξινών στον οργανισμό του πτηνού.
Η Σαλμονέλλωση των πτηνών είναι μια παλιά και αρκετά γνωστή ασθένεια.Συναντάται με πολλά ονόματα (pullorum disease), τύφος των πτηνών, παράτυφος, παράλυση των πτερύγων και των ποδιών, κ.τ.λ.) διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ενα σύνολο ασθενειών παρά για μια μόνο ασθένεια. Όλες οι μορφές αυτών των διαφορετικών νόσων προκαλούνται από βακτήρια του γένους Salmonella το οποίο συμπεριλαμβάνει, ανάλογα με τον τύπο, τρία είδη, αλλά πάνω από 2000 ορότυπους (οι μικροβιολόγοι δημιουργούν ορότυπους, ή ονόματα για τους μικροοργανισμούς εξετάζοντας τους συνδιασμούς των αντιγόνων επιφανείας των βακτηριακών κυττάρων).
Δυο απο τα είδη Σαλμονέλλας είναι ακίνητα (S.pullorum και S.gallinarum) και προσβάλουν κυρίως όρνιθες και ινδόρνιθες. Η ασθένεια που ονομάζεται pullorum disease, είναι επίσης γνωστή σαν λευκή διάρροια, προκαλείται απο την Salmonella pollorum και προσβάλλει κυρίως νεαρά ορνίθια και ινδορνίθια μικρότερα των τεσσάρων εβδομάδων. Είναι αρκετά ασυνήθιστο για κατοικίδια πουλιά ή άλλα αγρια πτηνά να εμφανίζουν αυτή την ασθένεια.

Ο τύφος των πτηνών, που προκαλείται απο την Salmonella gallinarum, προσβάλλει επίσης κυρίως τα πουλερικά αλλά μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά και σε θηραματικά και άγρια πτηνά. Παρατηρείται σε πτηνά όλων των ηλικιών αλλά παρουσιάζει μεγαλύτερη θνησιμότητα στα νεαρά πτηνά. Εμφανίζεται στα κατοικίδια πουλιά σπανιότερα ακόμα και απο την λευκή διάρροια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κατοικίδια πτηνά όσον αφορά όλες αυτές τις ασθένειες είναι η παράλληλη διατήρηση πουλερικών της αυλής. Τα κατοικίδια πουλερικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για την επώαση αυγών παπαγάλων εκτός αν είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από αυτές ή και άλλες ασθένειες των πτηνών.

Enoxlisi-beardΟι περισσότεροι τύποι Σαλμονελλών που προσβάλλουν τα πτηνά συντροφιάς δεν προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Τα μικρά παιδιά όμως και οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόληψη των κρουσμάτων Σαλμονέλλωσης είναι υπευθυνότητα των ζωοτεχνών και των κτηνιάτρων, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν και να προλαμβάνουν την Σαλμονέλλωση στα πτηνά όχι μόνο από οικονομική πλευρά, αλλά και σαν μια ουσιαστική προσπάθεια στην μείωση της εμφάνισης ανθρώπινων μολύνσεων. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την ασθένεια.

Μερικά πτηνά πεθαίνουν μετά απο μία περισσότερο ή λιγότερο παρατεταμένη νόσηση απο την ασθένεια, αλλά μερικά μπορεί να αναρρώσουν και στην συνέχεια γίνονται φορείς και διασπείρουν συνεχώς τα βακτήρια με τα κόπρανα ή τις εκκρίσεις τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα πτηνά. Λόγω της μετάδοσης μέσω των κοπράνων συχνά εκτίθενται και οι ανθρώποι στον κίνδυνο μόλυνσης.

Στα πτηνά που διατηρούμε σαν κατοικίδια, η μετάδοση παρατυφοειδών μικροοργανισμών γίνεται κυρίως απο την πεπτική οδό, αν και συμβαίνει επίσης και μετάδοση μέσω του αέρα (αποξήρανση και διασπορά στον αέρα) των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα κόπρανα. Enoxlisi-Kid2Η κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί απο ποντικούς, μύγες ή άλλα παράσιτα αποτελεί την σημαντικότερη αιτία. Η μόλυνση περνά εύκολα απο τα θηλυκά πτηνά στα αυγά τους όταν αυτά γεννηθούν.
Επιπλέον μετά την γέννησή τους τα αυγά μπορούν να μολυνθούν απο μολυσμένα κόπρανα και να προκληθεί η νόσος. Είναι πραγματικά καλύτερα για αυτά τα έμβρυα να πεθαίνουν πριν την εκκόλαψη διότι εάν προσαρμοστούν στη Σαλμονέλλα μπορούν να τη μεταδώσουν στους χώρους ανάπτυξης των νεοσσών.
Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε όμως την αντοχή που αναπτύσσουν τα βακτήρια προς τα αντιβιοτικά. Οι Σαλμονέλλες άρχισαν να εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά εδώ και 25 πλέον χρόνια.

Κρυπτοκοκκίαση

Η μόλυνση από κρυπτόκοκκο, ένα παράσιτο, που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή πνευμονία. 


Ιστοπλάσμωση

Η αρχική εντόπιση της σοβαρής αυτής μόλυνσης γίνεται συνήθως στους πνεύμονες. Πολύ υψηλό ποσοστό της μόλυνσης, όμως αναλογικά λίγα τα κλινικά περιστατικά.

Η κλινική εικόνα ποικίλει

  • οξεία πνευμονική ιστοπλάσμωση: γριππώδης συνδρομή, με πυρετό, κόπωση, μη παραγωγικό βήχα, R+
  • χρόνια πνευμονική ιστοπλάσμωση: κλινική και ακτινολογική εικόνα φυματίωσης, με σπήλαια. Ατομα μέσης ηλικίας και υπερήλικες
  • οξεία γενικευμένη ιστοπλάσμωση: υψηλός πυρετός, ηπατοσπληνομεγαλία με αναιμία, λευκοπενία που καταλήγει, χωρίς θεραπεία, σε θάνατο. Σε παιδιά και ανοσοκατασταλμένους
  • χρόνια γενικευμένη ιστοπλάσμωση: διαλλείπων πυρετός, χάσιμο βάρους, πολλαπλή σπλαχνική εντόπιση σε ενήλικες


Ψιττάκωση

Enoxlisi-parkolΕίναι μια μολυσματική νόσος που προκαλείται απο ένα βακτήριο με το όνομα Chlamydiapsittaci.Τα πτηνά μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν για χρόνια, μέχρι να εκδηλωθεί μετά απο κάποια καταπόνηση.
Η λοίμωξη αφορά το πεπτικό , το αναπνευστικό αλλά μπορεί να πάρει και μορφή γενικευμένης λοίμωξης.
Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα ζώα ακόμα και στον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Η νόσος στον άνθρωπο συμβαίνει συνήθως μετά την εκθεσή του σε μικροοργανισμούς του αέρα η της σκόνης σε κλωβοστοιχίες πτηνών,σε πτηνοτροφεία η μετά απο πολύ στενή επαφή έστω και με ένα μολυσμένο πτηνό.
Συνήθως προσβάλλονται άτομα με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πάντως υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Τα συμπτώματα της ψιττάκωσης στον άνθρωπο περιλαμβάνουν βήχα, πόνο στο στέρνο, πυρετό, κρυάδες και εμετό. Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι μια πρώτη λύση για την αντιμετώπισή της αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ώστε να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί και το έμβρυο και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ανάπτυξή του.

http://www.love4birds.gr/showthread.php?601

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=69834


Εγκεφαλίτιδα

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=1334


Πνευμονίτιδα

Πνευμονίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην ανάφλεξη του ιστού πνευμόνων. Πνευμονία είναι ένας τύπος πνευμονίτιδας που προκαλείται από μόλυνση. Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την πνευμονίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής στη ζωική οργή, της εισπνοής των μικρών μορίων τροφίμων «κάτω από το λανθασμένο σωλήνα» και της λήψης της θεραπείας ακτινοβολίας στο στήθος σας.

Αιτίες

  • Πνευμονία
  • Θεραπεία ακτινοβολίας
  • Σηψαιμία
  • Δυσμενής αντίδραση στα φάρμακα
  • Υπερευαισθησία στους εισπνεόμενους πράκτορες

Ασθένεια του Newcastle

Peristeri-AngryΜία πολύ οξεία και άκρως μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού των πτηνών κάθε ηλικίας, με μεγάλη θνησιμότητα σε νεαρά πουλιά. Όλα τα πτηνά κάθε ηλικίας, οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά είναι ευάλωτα σε αυτή την νόσο.Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών στα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μικρόβιο (εργαστήρια ή μονάδες εμβολιασμού).Μεταδίδεται με τον αέρα, από μολυσμένα παπούτσια, ρούχα, μεταφορικά τροφών, επισκέπτες και άγρια πουλιά. Η μόλυνση περνάει και στα αυγά, αλλά τα μολυσμένα έμβρυα ψοφάνε πριν εκκολαφθούν.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι η ξαφνική προσβολή και η ταχύτατη μετάδοση στο κοπάδι, η δυσφορία, το βραχνό τιτίβισμα, η αναζήτηση ζέστης, η καταροή απο τα ρουθούνια, η δυσκολία αναπνοής, το πρήξιμο του προσώπου, η παράλυση, το τρεμούλιασμα και η περιστροφή του λαιμού και οξεία φλεγμονή όλων των αναπνευστικών διόδων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά η χορήγηση αντιβιοτικών για 3 με 5 ημέρες αποτρέπουν τις δευτερογενείς μολύνσεις από βακτηρίδια (e.coli). Πρόληψη επιτυγχάνεται με εμβολιασμό.